Deze masterclasses maken deel uit van een serie van drie, georganiseerd door de studievereniging R.F.V. Christiaanse-Taxateur, Erasmus School of Law en Erasmus School of Economic. In deze sessies worden actuele onderwerpen binnen Indirecte Belastingen besproken. De masterclasses zijn open voor alle studenten, met een focus op bachelor 2 en 3. Masterstudenten kunnen ook deelnemen. Dit geldt voor zowel EUR-studenten als studenten van andere universiteiten.
Dinsdag 4 maart: Martijn Schippers - CBAM
De duurzaamheidsagenda van de EU heeft grote invloed op de douanewetgeving, bijvoorbeeld via het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM), de anti-ontbossingsverordening en verschillende (fiscale) maatregelen rondom verpakkingen. In deze masterclass gaat Martijn Schippters, universitair docent Douanerecht aan Erasmus School of Law, dieper in op deze ontwikkelingen, met bijzondere aandacht voor de CBAM.
Dinsdag 1 april: John Gruson - Btw-fraude en Walter de Wit - Actualiteiten douanerecht
Tijdens deze masterclass geven Gruson en de Wit inzicht in belangrijke fiscale vraagstukken. John Gruson gaat in op de jaarlijkse verliezen van EU-lidstaten door BTW-fraude, die oplopen tot 50 miljard euro. Het bestrijden van deze fraude heeft hoge prioriteit, maar brengt ook uitdagingen met zich mee, vooral voor goedwillende ondernemers die last hebben van strenge maatregelen. Walter de Wit sluit de avond af met een uitleg over indirecte belastingen en douaneproblemen en de impact hiervan op het bedrijfsleven in de EU en het VK.
Maandag 7 april: Madeleine Merkx - Btw-heffing via platforms
Sinds 2015 spelen digitale e-commerceplatforms een rol bij de btw-heffing. Via juridische constructies (fricties) worden zij geacht diensten of goederen aan consumenten te leveren. Daarnaast zijn ze verplicht informatie te verstrekken over verkopers en hun aanbod op het platform. Maar kunnen alle platforms aan deze verplichtingen voldoen en zijn de maatregelen wel redelijk?