GIS-Lezing: 100 jaar uitlevering keizer Wilhelm II

Tijdens deze bijeenkomst zal André Klip (hoogleraar straf(proces)recht aan de Universiteit Maastricht) een lezing verzorgen over het volgende onderwerp: ‘100 jaar uitlevering van keizer Wilhelm II’.

In juni 2019 zal het precies honderd jaar geleden zijn dat de Entente aan Nederland het verzoek deed om keizer Wilhelm II uit te leveren. Op deze avond staat centraal waarom die uitlevering en berechtiging er nooit van is gekomen. In november 1918 was de laatste Duitse keizer Wilhelm II naar Nederland gevlucht. Bij het Limburgse plaatsje Withuis- Eijsden stak hij op 10 november 1918 de Nederlandse grens over. Waarom kwam hij en wie wist daarvan? Na een kort verblijf in Amerongen, heeft de keizer tot aan zijn dood in 1941 op Huis Doorn in Utrecht gewoond en ligt ook nog op dit landgoed begraven. Hoewel de geallieerde landen Wilhelm II beschuldigden van oorlogsmisdaden en hem strafrechtelijk wensten te vervolgen, heeft Nederland hem niet uitgeleverd. Het historisch belang van keizer Wilhelm II voor de ontwikkeling van het internationale strafrecht kan nauwelijks onderschat worden. Ongewild stond hij mede aan de wieg van een bijzondere rol voor Nederland bij de oprichting van de internationale strafhoven.

Datum:

11 juni 2019 vanaf 19:00 tot 21:00

Locatie:

Campus Den Haag van de Universiteit Leiden, zaal 258
Turfmarkt 99
Den Haag

Kosten:

Aanmelden

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.