De energietransitie: milieurecht ontmoet energierecht

Nederland zal de komende decennia flink inzetten op het verduurzamen van de energievoorziening. Een ontwikkeling die effect heeft op onze (fysieke) leefomgeving. Wet- en regelgeving moet dat proces niet hinderen, maar wel faciliteren en wellicht zelfs versnellen.

Met het Kabinetsperspectief voor de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) is een eerste inkijkje gegeven hoe we met de ruimte in Nederland willen omgaan. Het omgevingsbeleid voor elektriciteit, (groen) gas en warmte zal worden uitgezet in Regionale Energiestrategieën (RES) die decentrale overheden volgens het Ontwerp-Klimaatakkoord zullen opstellen. In deze uitdaging komen het omgevingsrecht en het energierecht samen. Met de Omgevingswet wordt daarvoor bovendien een relevant toekomstig kader gecreëerd, met als belangrijk instrument het omgevingsplan. Hierin moeten straks alle regels over de fysieke leefomgeving die de gemeente voor haar grondgebied stelt, zijn opgenomen. De transitie naar een meer duurzame energievoorziening inclusief de vraag hoe te komen tot een gasloze omgeving maken daar deel van uit.

Hoe beïnvloeden energierecht en omgevingsrecht elkaar en wat kunnen de beide rechtsgebieden van elkaar leren? Deze en andere vragen staan centraal tijdens een gezamenlijke ledenbijeenkomst van de Nederlandse Vereniging voor Energierecht (NeVER) en de Vereniging voor Milieurecht (VMR).

Datum:

18 juni 2019 vanaf 15:00 tot 17:00

Locatie:

De Witte Vosch
Oude Gracht 46
Utrecht

Kosten:

Aanmelden

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.