Zoals altijd zal aandacht worden besteed aan actuele ontwikkelingen in het reguliere migratierecht. Imke Smits en Viola Bex (Universiteit Utrecht) gaan in op de ontwikkelingen in het Europese migratierecht. Advocaat Corrien Ullersma bespreekt de gevolgen daarvan voor de Nederlandse rechtspraktijk. Viola Bex gaat vervolgens in op de vraag wat de gevolgen zijn van de maatregelen die het huidige kabinet heeft aangekondigd in het Hoofdlijnenakkoord. Hierbij gaat het om maatregelen die relevant zijn voor reguliere migratie, zoals arbeidsmigratie, of die voor zowel voor regulier en asiel relevant zijn. Daarnaast zal aandacht worden besteed aan de relatie tussen deze maatregelen en het Asiel- en Migratiepact dat in juni 2026 geïmplementeerd moet zijn.

Arbeidsmigratie kan een mooie aanvulling zijn op een (sociale) rechtshulppraktijk. Pieter Krop (advocaat) schetst kort het juridisch kader en geeft uitleg over de herziene Europese Blauwe Kaart die recent is geïmplementeerd. De voorwaarden zijn eenvoudiger geworden, en de Blauwe Kaart geeft meer rechten voor zowel de werkgever als de werknemer. De Blauwe Kaart heeft dus vrijwel altijd de voorkeur boven de kennismigrantenregeling. Erkend referentschap is bovendien niet vereist.

Staatsraad Aldo Kuijer en advocaat Adam Diels leiden u door het ‘documentendoolhof’. De waarde die de Nederlandse overheid toekent aan identiteitsgegevens als naam, geboortedatum en nationaliteit is hoog. Twijfel daaromtrent leidt veelal tot afwijzing van bijvoorbeeld naturalisatieaanvragen en van aanvragen voor wijziging van reeds geregistreerde gegevens in bijvoorbeeld de Basisregistratie personen. Daarover procederen bleek tot voor kort voor vreemdelingen vrijwel nooit succesvol. Sinds november 2023 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak echter een reeks uitspraken gedaan, waarin in meer algemene zin uitspraken zijn gedaan over zowel de bewijsstandaard als over de bewijslastverdeling in dergelijke zaken. Ten aanzien van bepaalde herkomstlanden en bepaalde typen documenten zijn ook uitspraken gedaan over de bewijswaarde van bepaalde documenten. Daardoor lijkt, onder strikte condities, meer ruimte te zijn gekomen voor de aanvaarding c.q. wijziging van identiteitsgegevens dan in het verleden.