Op 10 december 2023 is het 75 jaar geleden dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is aangenomen door de Verenigde Naties. Maar hoe raken deze rechten nu nog aan het leven van inwoners van Utrecht? En wat kun je zelf doen om bij te dragen aan de versterking van deze rechten? Op 10 december lanceert de Universiteit Utrecht het project Utrecht – Stad van Mens en Recht: een serie van film- en fotoportretten van inwoners van de stad Utrecht, en een website met toegankelijke informatie over de betekenis van de mensenrechten heden ten dage.

Het programma begint om 16:15 uur op het Mensenrechtenplein in de centrale hal van de bibliotheek op de Neude te Utrecht. Op deze plek kunnen de deelnemers zich laten inspireren door fotografie, film, kunst van de Hogeschool van de Kunsten Utrecht en door de vele maatschappelijke partners die zich inzetten voor de mensenrechten in de stad.

Vanaf 17.00 uur gaat Denker des Vaderlands, Marjan Slob in de Theaterzaal in gesprek met inwoners van de stad. Gesprekspartners zijn ook: docenten Hanneke van Eijken en Antoine Buyse, studenten en maatschappelijke partners, waaronder Linda Nooitmeer van NiNsee, het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis. Ingegaan wordt op de vraag: ‘Hoe draag jij bij aan de versterking van mensenrechten?’ Wat kun je zelf doen? Wat doet bijvoorbeeld de wetenschap? Op welke manier inspireert kunst en hoe zet sport deze versterking in beweging?