Deskundigen in de arbeidsongeschiktheidsprocedure

Lees hier de scriptie De ‘kennisparadox’ in de arbeidsongeschiktheidsprocedure. Over deskundigen in het medisch bestuursrecht en de waarborgen van art. 6 EVRM van Brim Tonino (Masterscriptie Staats- en Bestuursrecht, Universiteit Leiden, begeleider: prof. mr. Ymre Schuurmans, beoordeling: 8).

In het nationale bestuursrecht is veel discussie over de duiding van een aantal recente arresten van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), te weten de arresten Korošec en Letincic. De oorzaak hiervan ligt met name in de omstandigheid dat het EHRM in deze uitspraken het beoordelingskader van het recht op een eerlijk proces ook van toepassing verklaard op de onafhankelijkheid van de deskundige in dienst van het bestuursorgaan en deskundigenbewijs dat reeds in de bestuurlijke procedure naar voren is gekomen. Deze wijziging van jurisprudentie roept de vraag op of het Nederlandse bestuursrecht in de zin van de arbeidsongeschiktheidsprocedure hier in voldoende mate aan voldoet. Dit is dan ook de centrale vraag in het onderzoek van Brim Tonino. In de scriptie komt uiteindelijk niet alleen aan bod of de nationale arbeidsongeschiktheidsprocedure in overeenstemming is met artikel 6 EVRM, maar wordt ook aandacht besteed aan aspecten van de nationale arbeidsongeschiktheidsprocedure die meer in overeenstemming met het recht op een eerlijk proces kunnen worden gebracht.

(De uitspraken van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State en van de Centrale Raad van Beroep van 30 juni 2017 liggen na de einddatum van het onderzoek en zijn dan ook niet meegenomen in de scriptie.)

 

 

Bron afbeelding: Davide Reppucci

 

 

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 5 september 2017

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

NJB Vlog

NJB Vlog is deze week van start gegaan op njb.nl en You Tube. In korte interviews geven auteurs een toelichting op hun artikel en motivatie waarom ze in de pen klommen. 

Afbeelding

Hielke Hijmans (De AVG en de UAVG) en Tineke van de Bunt (De bewerkersovereenkomst onder de AVG) bijten het spits af. 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.